Wykłady mają na celu pokazanie ogromnej różnorodności tej wyjątkowej grupy roślin, specyfiki zajmowanych przez nie siedlisk, a także sposobów wykorzystania roślin mięsożernych przez człowieka.
Rośliny mięsożerne i ich siedliska – wykład prezentujący różnorodność roślin mięsożernych i zajmowanych przez nie siedlisk.
Prowadzący: Paweł Marciniak (Katedra Ekologii Roślin, Wydział Biologii, Uniwersytet Gdański)
WIEK UCZESTNIKÓW: 12+
Miejsce: parter Aula C107, godzina 10:00-10:45
Pływacze – małe, piękne i drapieżne; wykład hybrydowy (możliwość dołączenia on-line) prezentujący różnorodność rodzaju Utricularia – pływacz, najliczniejszego w gatunki rodzaju roślin mięsożernych.
Prowadzący: Bartosz J. Płachno (Zakład Cytologii i Embriologii Roślin, Instytut Botaniki, Uniwersytet Jagielloński)
WIEK UCZESTNIKÓW: 12+
Miejsce: Aula C107 (lub udostępniony link), godzina 11:00-11:45
Jak zapylać kapturnice – wykład i krótki kurs praktyczny poświęcony przedstawieniu technik zapylania roślin z rodzaju kapturnica (Sarracenia) dla początkujących hodowców tej grupy roślin mięsożernych.
Prowadzący: Thomas Wiśniewski
WIEK UCZESTNIKÓW: 12+
Miejsce: parter Aula C107, godzina 12:00-12:30
Kultury in vitro roślin mięsożernych: zastosowanie i metody – wykład wprowadzający do tematu hodowli roślin w kulturach in vitro, przykładowy protokół hodowli, zastosowanie w przemyśle kolekcjonerskim, zastosowanie metabolitów wtórnych pozyskiwanych z roślin mięsożernych.
Prowadzący: Damian Szelbracikowski, Studenckie Koło Naukowe ‘Explantatus’
WIEK UCZESTNIKÓW: 12+
Miejsce: parter Aula C107, godzina 13:00-13:30
Zgłoś udział w wykładzie, podając tytuł wykładu: roslinymiesozerneug@gmail.com
Biorąc udział w Wydarzeniu akceptujesz warunki regulaminu. Przeczytaj Regulamin.